SOUK 2025

Op 30 en 31 mei 2025 werd Het Concertgebouw omgetoverd tot een souk vol muziek, verhalen, poëzie en dans. Zes uur lang was het genieten in de Grote Zaal én foyers, waar de rijke Arabische cultuur van toen en nu wordt gevierd en een brug wordt geslagen tussen de Arabische en de westerse cultuur.

In de Grote Zaal schitterden zangeres Carole Samaha, ud-legende Naseer Shamma, zanger Mohamed Al Tayeb, Het Nederlands Kamer Orkest onder leiding van Bassem Akkiki, verteller Fahd Larhzaoui en dansers en choreograaf Luca Abdel-Nour, Bo-Ann Zehl en Vincent Fell van Het Nationaal Ballet.

Carole Samaha

Het is een eer om tijdens deze jubileumeditie van SOUK de Libanese zangeres Carole Samaha opnieuw te mogen verwelkomen, na haar eerdere SOUK-optreden in 2014. Carole Samaha zingt zoals ze leeft: vol vuur, gevoel en zonder reserve. Of je haar al jaren volgt of haar muziek voor het eerst hoort – haar stem tilt je op en laat je niet meer los. Ze brengt vanavond zowel hits als nieuwe liedjes, samen met het Nederlands Kamerorkest en haar eigen bandleden, over liefde, verlies, verlangen en zelfb ehoud. Je hoeft het Arabisch niet te verstaan; haar muziek spreekt de universele taal van het hart.

Ibn Battuta

Ga mee op reis in de voetsporen van de grote ontdekkingsreiziger Ibn Battuta. Battuta vertrok begin 14de eeuw uit Tanger (Marokko) voor een ongekende reis van ruim 30 jaar door de Arabische wereld. Zijn kleurrijke vertellingen en zijn hang naar avontuur nemen ons mee op een muzikale ontdekkingstocht die verschillende culturen samenbrengt.

Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Kamerorkest heeft in deze muzikale reis ontmoetingen met verschillende bekende én verrassende internationale artiesten. Onder leiding van Pools-Libanese dirigent Bassem Akiki geeft het orkest een nieuw, symfonisch perspectief aan de muziek van de artiesten én duikt in verschillende muziektradities. Speciaal voor SOUK wordt het Nederlands Kamerorkest uitgebreid met Arabische instrumentalisten op de ud, qanun en darbuka. Er klinken zowel authentieke en nostalgische klanken als moderne verrassingen. Ook gaat een nieuwe creatie van Het Nationale Ballet, geïnspireerd op een bestemming van onze reis, in wereldpremière.

Uitgebreid foyerprogramma

De avond begint ronddwalend in de foyers, die veranderd zijn in een klassieke souk zoals je die kent uit de medina’s in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Later op de avond transformeren de ruimtes tot een nieuwe wereld: een moderne Arabisch-westerse wereld-souk. Van de nostalgie van toen tot het heden van de jongste generaties van de Arabische diaspora in Nederland. Geniet van de veelzijdige muziek, verhalen, poëzie, kunst, dans, hapjes en drankjes.

souk kids

SOUK Kids was een klein festival op zaterdagmiddag 31 mei, een culturele reis die de Arabische en westerse wereld met elkaar verbindt. Het Concertgebouw werd omgetoverd tot een echte souk (bruisende Arabische markt) vol muziek, dans, verhalen, kunst, hapjes en drankjes. In de Grote Zaal was er daarna een kort, magisch concert van het Nederlands Kamerorkest – aangevuld met Arabische instrumenten, het Nationale Ballet en verrassende artiesten. We traden in de voetsporen van de grote ontdekkingsreiziger Ibn Battuta vanuit Marokko richting het Midden-Oosten.

Bezoekers kwamen samen met hun (klein)kinderen naar SOUK Kids en lieten zich verrassen door een dynamische mix van Arabische muziek van toen en nu, klassieke Westerse composities, Arabische pop, dans en andere kunstvormen.

Bekijk de trailer

Bekijk de trailer voor de meest recente editie van SOUK die plaatsvond in mei 2025 in Het Concertgebouw.

programma in de FOYERS

Begane grond

GANG

Expositie: Amine Habti

De Marokkaans-Nederlandse fotograaf en kunstenaar Amine Habti houdt ervan grenzen te verleggen en op doek nostalgie te creëren, en zo ontstond zijn Arabische pop art. Bewonder deze speciaal voor SOUK 2025 gecreëerde posterserie, die doorloopt in de Julianafoyer.

BACHFOYER

Food & Drinks: Sham Delight

Geniet van heerlijke Arabische koffie gebrouwen op zand en ambachtelijke lekkernijen.

Live muziek: Shaza Manla

De Syrische Shaza Manla, tevens bekend van het Marmoucha Orchestra, bespeelt de qanun, een traditioneel snaarinstrument uit het Midden-Oosten. Op meeslepende en vernieuwende wijze laat ze traditionele invloeden uit de Arabische, Turkse en Egyptische muziek samensmelten met hiphop en jazz.

BRAHMSFOYER

Hummus Academy presenteert: Hummus Museum

De Hummus Academy wil de inheemse keuken dekoloniseren door ruimte te creëren voor authentieke en ethische verhalen. De Brahmsfoyer wordt omgetoverd tot Hummus Museum, waarin de eeuwenoude geschiedenis van de hummus gevierd wordt en live hummus wordt gemaakt. Er zijn Palestijnse wijnen uit Bethlehem en Galilea verkrijgbaar, evenals andere culinaire en creatieve producten.

Wonder Mirror

Trakteer jezelf op een mooi aandenken aan SOUK 2025 en stap in deze installatie voor je eigen 360-graden-video.

JULIANAFOYER

Levantine House presenteert: Arabic Lounge

Ontspan even in deze lounge van Levantine House, waar meubels en decoratie de warmte en magie van het Midden-Oosten samenbrengen.

BEATRIXFOYER

Food: Hawawshi

Hawawshi is authentiek streetfood uit Cairo: traditioneel platbrood gevuld met een unieke mix van ribeye en 16 verschillende specerijen, afgetopt met een tahinisaus.

Food: Abu Amr Koshari

Ultiem comfort food en vegan: authentieke koshari, het populaire streetfood gerecht uit Egypte met linzen, rijst, pasta en kruidige tomatensaus met kikkererwten. Ook een heerlijk rijstdessert met kokos is er te krijgen.

SPIEGELZAAL

Film & Performance: Hadi Moussally

De Frans-Libanese filmmaker Hadi Moussally onderzoekt in zijn video’s de grenzen van zelfexpressie in het kader van maatschappelijke verwachtingen en beperkingen. Zijn alter ego Salma Zahore geeft tevens enkele live performances na afloop van het programma in de Grote Zaal. Afgelopen jaar won Hadi Moussally de Fashion Film Award voor zijn film Shame (عيب).

Afterparty: dj Cherine Laiki

Na haar succesvolle set op SOUK 2023 is dj Cherine Laiki terug met haar energieke mix van Arabische genres en elektronische muziek. Plus live elektronische darbuka!

KOORZAAL

Live muziek: Wasim Arslan

De Syrisch-Amsterdamse zanger Wasim Arslan eert op innovatieve en eigen wijze de tradities van de melodieuze patronen (maqam) van de Arabische muziek, en combineert ze met westerse invloeden. Met zijn krachtige stem en vergezeld door zes muzikanten brengt hij twee verschillende sets, vol Arabische grooves en bruisende energie.

ENTREEHAL

Afterparty: dj Zobayda

De Egyptische dj en kunstenaar Zobayda draait in de beste clubs van Nederland en België en is met haar energieke, elektronische tracks met invloeden uit het Midden-Oosten en het mondiale zuiden de perfecte slotact van een magische avond.

eerste verdieping

DIRIGENTENFOYER

Live performance: Al-Qadima Escola Trio

Dit kunstenaarscollectief met leden uit Syrië, Brazilië en Groot-Brittannië nodigt ons uit voor een meditatief ritueel. Door middel van storytelling en ambient soundscapes wordt de oeroude geest opgeroepen die aan de basis staat van alle culturen, genaamd The Word.

Live muziek: Mohamad Al Tayeb

Na het optreden in de Grote Zaal geeft de Soedanese singer-songwriter Mohamad Al Tayeb een concert met zijn band The Nubans. Inmiddels woonachtig in Nederland combineert hij Oost-Afrikaanse tradities met moderne invloeden, grooves en ritmes en een sociaal-maatschappelijke boodschap. Mohamad Al Tayeb spreekt met zijn muziek over grenzen heen en nodigt zijn publiek uit om te bewegen en te verbinden.

SOLISTENFOYER

Live muziek: Marmoucha Orchestra presenteert Ana W’Inta

Ga mee op een reis door de Andalusische cultuur van eeuwen geleden. Op het album Ana W’Inta (Jij en ik in het Arabisch) vertellen leden van het Marmoucha Orchestra, onder wie Mohamed Ahaddaf (ud), Cord Heineking (contrabas) en Emad Ghajjou (darbuka), muzikale verhalen van verbondenheid en emotie.

Live muziek: Marmoucha Orchestra presenteert Trans Sahara Electro

Speciaal voor SOUK presenteren Efe Erdem (trombonist en producer DeDeXgrande) en Emad Ghajjou (beats en percussie) een voorproefje van Trans Sahara Electro. Geïnspireerd door de historische Trans-Sahara-handelsroutes komt de energie van elektronische muziek samen met de rijke muzikale tradities van Noord-Afrika tot Zuid-West-Azië. Dans mee op een opwindende mix van Afro-house, Arab-house en oude melodiën die naadloos versmelten met moderne klanken.

MAHLER FOYER

Amsterdam Museum presenteert: Her Story, Arab Women of Amsterdam

Wat betekent het om ergens bij te horen – om herinneringen, taal en identiteit mee te dragen door (belevings)werelden heen? In samenwerking met het Amsterdam Museum presenteert SOUK een speciale editie van dit langlopende project dat de krachtige, persoonlijke verhalen belicht van Arabische vrouwen die in Amsterdam wonen. Wees van harte welkom aan de ronde tafel of luister mee.

ME Art Gallery

Deze Amsterdamse kunstgalerie zet zich in voor meer aandacht voor kunst en erfgoed uit het Midden-Oosten, om er zo meer internationale erkenning voor te krijgen. Laat je verrassen door een selectie uit hun rijke en diverse artistieke aanbod.

GANGEN

Expositie: I AM ALL (WO)MEN PART II x SOUK

Een fototentoonstelling van Karima Aissaoui en Fatima-Zahra Nouzi over de universaliteit van de vrouw, voortdurend onderweg zijn en de wereld als je thuis beschouwen. Fotografie door Michell J. Willekens.

MUSEUMFOYER

Markt

Laat je verleiden op deze speciaal gecureerde souk vol creatieve, ambachtelijke, culinaire, modieuze en artistieke producten, of trakteer je naasten. Met medewerking van o.a. Souk Beldi, Untitled Art, Saeed Zamzam, Iraqi Art by Iman, Attar Bukhoor & More.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Het Concertgebouw fonds

Ammodo

fonds 21

Het Concertgebouw fonds ⟡ Ammodo ⟡ fonds 21 ⟡

Bekijk andere SOUk edities