SOUK 2005

Op 11 september 2005 presenteerden Entrée en Holland Symfonia de eerste editie van SOUK, onder de naam SOUK, Dutch Moroccan Music Experience. Deze eerste editie bestond al uit drie delen: een voorstelling, een foyerprogrammering en een feest. Een succesformule waaraan wordt vastgehouden bij de latere edities.


Veel aandacht ging uit naar de aankleding van de ruimtes in het Concertgebouw, zodat het publiek kon worden ontvangen in Marokkaanse sferen. De stoelen in de Grote Zaal maakten plaats voor bankjes, die neergezet zijn rond een centraal gelegen podium. Het publiek waant zich door de vormgeving, het licht en de muziek in een gigantische Marokkaanse caïdale tent.


SOUK begon met een voorstelling in de Grote Zaal. Hierin werd een afwisselend programma gebracht waarin het publiek werd meegevoerd op Marokkaanse en westerse muziek, dans en literatuur. Vertolkers van verschillende Marokkaanse muziektradities werden in contact gebracht met westers georiënteerde uitvoerenden zoals een symfonieorkest, een musicus, een schrijver, een fotograaf en een balletgezelschap.


Na de voorstelling barstte er een feest los waarbij gebruik werd gemaakt van de vele ruimtes van het Concertgebouw. In de Grote Zaal gingen de bankjes aan de kant en werd er gedanst op Marokkaanse muziek van onder meer Cheb Douzi. Daarnaast was er in de overige zalen en foyers van alles te beleven. Om de Marokkaanse sfeer te kunnen ervaren konden de bezoekers genieten van overheerlijk eten en drinken in speciaal ingerichte thee- en eethoeken en optredens van (traditionele) ensembles. Ook kreeg het publiek de mogelijkheid om de artiesten uit de voorstelling nogmaals te zien, te horen of te spreken.Concertprogramma


O.a.

Stravinsky: uit Suite Vuurvogel (versie 1945) -

Voordracht door Khalid Boudou, begeleid door Michiel Borstlap

Andalusisch stuk (orkest)

Mustpha Bourgogne: La Tfayak Lajrak (met ensemble en orkest)

Ankara (Michiel Borstlap en orkest)

Oumnia (lied met ensemble en orkest)

Pärt: Fratres (met ballet)

De Falla: Dans van de Molenaar

Mouha Houssein met ensemble (zonder orkest)

De Falla: Rituele Vuurdans uit 'El Amor Brujo'

Khachaturian: Sabeldans uit 'Gayaneh'

Mustpha Bourgogne: Ziree Loulad (met ensemble en orkest)

Oumnia solo (zonder orkest)

Stravinsky: uit Suite Vuurvogel (versie 1945): Finale


SOUK Dutch Moroccan Music Experience

11 september 2005

Koninklijk Concertgebouw Amsterdam


Organisatie: Entrée en Holland Symfonia (tegenwoordig Balletorkest)


LINE-UP


Grote zaal

Mustpha Bourgogne - Holland Symfonia (tegenwoordig Balletorkest) – Maestro Mouha Houssein - Michiel Borstlap – Het Nationale Ballet – Manar – Oumnia – Khalid Boudou – Douzi – C-mon en Kypski


Foyers

Marmoucha, Manar, DJ Saïf, Illusionary Rockaz, TANS, Move Your World, Traiteur Arabia